'Sport- en beroepsvissers kunnen de paling alleen samen redden'

10042
07 jul 2008

Bron: pzc.nl. GOES - Sport- en beroepsvissers moeten de handen ineenslaan om samen te werken aan herstel van de paling. Volgens de Combinatie van Beroepsvissers (CvB) is dat de enige weg.

Eenzijdige maatregelen die Sportvisserij Nederland heeft genomen, hebben aldus de CvB een averechts effect.

Sportvissers moeten gevangen paling vanaf 1 januari 2009 terugzetten, heeft Sportvisserij Nederland onlangs besloten. Hengelsportorganisaties is ook geadviseerd om beroepsvissers op paling van hun wateren te weren. En, geeft de CvB aan, Sportvisserij Nederland zou tot een consumptieboycot van aal hebben opgeroepen.

Bij CvB-voorzitter Sicko Heldoorn - die ook bemiddelt in de mosselzaadcrisis - is voor deze oproep slecht gevallen. "Een boycot ondermijnt de financiële positie van de beroepsvissers, waardoor investeringen in een aalherstelplan moeilijker worden." De CvB wil onder meer op grote schaal glasaal en jonge aal in Nederlandse binnenwateren gaan uitzetten.

Ben Biondina, bestuurslid van de sportvisfederatie zuidwest Nederland en Sportvisserij Nederland, meldt niets te weten van een boycotoproep. Onder sportvissers bestaat wel argwaan tegenover beroepsvissers, weet de Kamperlander. "Veel discussie over het terugzetten van paling was er niet, wel over de vraag wat doen de beroepsvissers eigenlijk?"

Thools palingvisser Peter Kooistra merkt niks van een boycot. De prijzen staan onder druk, maar dat komt door 'het dumpen van Chinese kweekpaling', aldus Kooistra. " Voor binnenwateren bestaan visstandbeheercommissies waarin beroeps- en sportvissers zitten", stelt hij. "We moeten daar samen werken aan een goed beheer van de vis, ook van de paling."

Bron: pzc.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.